Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Lecznicze właściwości chrzanu

5 listopada 2020

Chrzan jest rośliną o licznych właściwościach leczniczych, znanych od dawna w medycynie naturalnej. Obecnie kojarzony jest najczęściej z przyprawą wielkanocną oraz przyprawą do kiszenia ogórków.

Chrzan i jego zastosowania

Dawniej chrzan wykorzystywano w medycynie ludowej, jako naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, bóle głowy i kręgosłupa oraz reumatyzm. Chrzan pomoże również wybielić piegi. Roślinę to przebadali współcześni naukowcy. Z wyników ich badań wynika, że chrzan ma właściwości przeciwnowotworowe. Głównym składnikiem chrzanu są glukozynolany. Produktami rozkładu tych składników są izotiocyjaniany – substancje zmniejszające prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej. Badania wykazały, że produkty spożywcze zawierające izotiocyjaniany przyczyniają się do ograniczenie występowania raka pęcherza, raka płuc oraz raka przełyku. Zmniejszają również prawdopodobienstwo zachorowania na raka żołądka.
Wyniki badań wykazały, że im mniejsza średnica chrzanu, tym większa zawartość substancji antynowotworowych. Badania udowodniły, że więcej tych substancji  znajduje się w chrzanie świeżym, mniej w tartym że słoika.

Lecznicze właściwości chrzanu

Chrzan pobudza wydzielenie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie żywności oraz wspomaga przemianę materii. Dlatego zapobiega dolegliwością trawiennym po zjedzeniu tłustych potraw.
Warto wiedzieć, że chrzan zawiera również substancje antybakteryjne, działające równie silnie jak antybiotyki syntetyczne.  Ze względu na tą właściwość w medycynie ludowej, chrzan był uznawany za jeden ze  skuteczniejszych sposobów walki z chorobami górnych dróg oddechowych. Syrop z chrzanu można stosować przy uciążliwym kaszlu, nawet wywołanym zapaleniem oskrzeli. Wdychanie olejków eterycznych zawartych w chrzanie wspomaga leczenie zatok.
W medycynie naturalnej chrzan pomagał również w leczeniu reumatyzmu. Miazgą ze startego chrzanu należy obłożyć chore miejsce, przykryć je ceratą i trzymać do momentu, aż miejsce z okładem nie zacznie piec.
Chrzan jest rośliną cenioną przez naszych przodków. Nie było to brzzasadne. Roślina ta ma wiele właściwości zdrowotnych. Dobrze,.abyśmy dziś również docenili zalety chrzanu. Warto jednocześnie pamiętać, żeby zachować umiar. Dzienna dawka nie powinna przekroczyć 4 łyżeczek. Nadmiar może mieć zły wpływ na organizm człowieka.

Redakcja kasza2go.pl

Redakcja "Kasza2Go" to zespół entuzjastów zdrowego stylu życia, którzy łączą wiedzę i pasję, aby dostarczać czytelnikom wartościowe treści. Każdy członek zespołu wnosi unikalne doświadczenie w dziedzinach takich jak dieta, opieka nad dziećmi, moda, zakupy, lifestyle i zdrowie.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Catering FODMAP
czubryca
Kasza jaglana

Jesteś zainteresowany reklamą?