Dieta podczas występowania nietolerancji glutenu

0
50

W ostatnich latach bardzo często diagnozowana jest nietolerancja glutenu, czyli celiakia. Jest to dość poważna choroba, która może dawać szereg negatywnych objawów zdrowotnych. Z całą pewnością mogą one w bardzo niekorzystny sposób uprzykrzyć życie. W życiu człowieka z celiakią niezwykle istotna jest właściwa dieta. Dlatego należy o nią w odpowiedni sposób zadbać.

Nietolerancja glutenu dieta

Dieta bezglutenowa wskazana jest do stosowania w kilku schorzeniach. Wśród nich można wymienić następujące:
– celiakia,
– choroba Duhringa,
– alergia na gluten,
– nadwrażliwość na gluten,
– choroby neuropsychiczne,
– choroby autoimmunologiczne.
Podczas występowania wszystkich tych schorzeń spożywanie glutenu jest niewskazane, dlatego warto podjąć się stosowania odpowiedniej diety. Dzięki niej z całą pewnością uzyskamy poprawę naszego samopoczucia, a także stanu zdrowia.

Jak rozpocząć dietę?

Dieta bezglutenowa powinna być przede wszystkim wprowadzona po dokonaniu odpowiedniej konsultacji z lekarzem, a także wykonaniu podstawowych wyników badań. Dzięki temu będziemy mieć pewność konieczności wprowadzenia tego rodzaju diety do swojego życia. Warto sprawdzić, jakie schorzenia powoduje gluten w naszym życiu, a następnie spróbować go wyeliminować. Jednak nie powinno się odstawiać glutenu przed wykonaniem wszystkich badań, ponieważ ich wyniki mogą wyjść zafałszowane. Nie będzie wtedy wiadomo jaka jest prawda.

Zasady diety

Podczas występowania choroby takiej jak nietolerancja glutenu powinna być przede wszystkim wprowadzona w życie dieta bezglutenowa. Można ją uznać za jeden ze sposobów zdrowego odżywiania, ponieważ podczas jej trwania należy zwracać swoją szczególną uwagę na to, jakie posiłki są przez nas spożywane. Wśród podstawowych zasad można przede wszystkim wymienić spożywanie świeżych posiłków w regularnych odstępach czasu. Nie powinien się w nich znajdować taki składnik diety jak gluten, ponieważ może to mieć bardzo negatywny wpływ na nasz stan zdrowia.

Produkty wskazane i zakazane

Na diecie bezglutenowej istnieją pewne produkty wskazane oraz zakazane. Taki składnik diety jak gluten występuje w bardzo wielu produktach spożywczych, wśród których można przede wszystkim wymienić zboża. Są to pszenica, żyto oraz jęczmień, a także wszystkie inne wyroby, które w swoim składzie posiadają chociażby najmniejszy dodatek tych zbóż. Natomiast wśród produktów naturalnie bezglutenowych można wymienić w szczególności ryż, ziemniaki, kukurydzę, bataty, a także soję, soczewicę, ciecierzycę oraz fasolę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here