Strona główna
Zakupy
Tutaj jesteś

Jak wybrać idealny taboret gastronomiczny dla Twojego lokalu?

27 maja 2024 Jak wybrać idealny taboret gastronomiczny dla Twojego lokalu


Wyposażenie kuchni gastronomicznej to kluczowy element sukcesu każdej restauracji, bistro, czy kawiarni. Jednym z często pomijanych, ale niezwykle ważnych części tej układanki jest dobranie urządzeń grzewczych – a do takich należy, na przykład, taboret gastronomiczny. Odpowiedni taboret może bowiem znacząco wpłynąć na wydajność pracy. Ale jak wybrać ten idealny? 

Odpowiedzmy sobie na pytanie – czym jest taboret gastronomiczny?

Kuchenne taborety gastronomiczne to właściwie niewielkie rozmiarowo urządzenia, których jednak nie należy lekceważyć ze względu na małe wymiary. To profesjonalny sprzęt, którego funkcjonalność i wydajność może zaskoczyć i, przede wszystkim, świetnie sprawdzić się w każdej kuchni profesjonalnej.

Przy swoim małym rozmiarze taboret gastronomiczny może bowiem, jednorazowo, podgrzać dużą ilość jedzenia – na przykład kilkudziesięciolitrowy garnek z zupą, gulaszem czy sosem. Urządzenie to jest tak wydajne, że świetnie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie konieczne jest szybkie przygotowanie większych porcji. Tym samym taborety gastronomiczne sprawdzają się nie tylko w typowych restauracjach, ale też miejscach zbiorowego żywienia – w stołówkach, firmach cateringowych i podobnych.

Taboret gastronomiczny – gazowy czy elektryczny?

Szukając odpowiedniego, kuchennego taboretu gastronomicznego dla swojego lokalu restauracyjnego czy, mówiąc ogólnie, profesjonalnej kuchni należy rozważyć, jakiego rodzaju urządzenie będzie optymalnym rozwiązaniem.

Na rynku dostępne są zasadniczo dwa rodzaje taboretów, to jest elektryczne taborety gastronomiczne i gazowe taborety gastronomiczne. Pierwsze, zasilane prądem, to sprzęt bardzo bezpieczny w użyciu, który może być użytkowany w niemal dowolnych warunkach, nawet na zewnątrz, oczywiście pod warunkiem dostępu do zasilania.

Gazowe taborety kuchenne mogą natomiast, zresztą słusznie, kojarzyć się z nowoczesnym spojrzeniem na przenośne kuchenki. Dzięki możliwości podłączenia bądź to do butli z gazem, bądź do stałej instalacji (na gaz ziemnej), z taboretów tego rodzaju można korzystać w różnych warunkach, zawsze ciesząc się niezwykłą wydajnością tego rodzaju sprzętu gastronomicznego. 

Wybór liczby palników w taborecie gastronomicznym

Można powiedzieć, że standardowym modelem taboretu gastronomicznego jest wariant jednopalnikowy – czyli z jedną koroną grzewczą zamocowaną na stabilnej podstawie (najczęściej w formie czterech nóżek). Coraz chętnie gastronomia sięga również po bardziej rozbudowane modele, w ramach których użytkownik może korzystać z dwóch lub trzech palników (taborety dwupalnikowe, taborety trzypalnikowe). 

Taborety gastronomiczne produkowane są z wyjątkowo odpornych surowców. Stal nierdzewna pozostaje bardzo trwała, nawet w przypadku częstego kontaktu z wysokimi temperaturami. Materiał ten pozostaje również odporny na ścieranie i podobne uszkodzenia mechaniczne – dzięki temu możesz bez ryzyka szorować powierzchnię taboretu, jeżeli dojdzie do jej zabrudzenia.

Taborety gastronomiczne są dostępne w szerokim zakresie cenowym. Zdefiniuj swój budżet i staraj się znaleźć model, który oferuje najlepszy stosunek jakości do ceny. Pamiętaj, że inwestycja w wyższej jakości sprzęt zazwyczaj przekłada się na dłuższą żywotność i mniejsze koszty konserwacji w przyszłości.

Artykuł sponsorowany

Redakcja kasza2go.pl

Redakcja "Kasza2Go" to zespół entuzjastów zdrowego stylu życia, którzy łączą wiedzę i pasję, aby dostarczać czytelnikom wartościowe treści. Każdy członek zespołu wnosi unikalne doświadczenie w dziedzinach takich jak dieta, opieka nad dziećmi, moda, zakupy, lifestyle i zdrowie.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak wybrać idealny taboret gastronomiczny dla Twojego lokalu
butelka na shake

Jesteś zainteresowany reklamą?